Leespraat

Leespraat begint vanuit het globaal herkennen van woorden uit de dagelijkse communicatie van het kind. Van daaruit ontwikkelt het kind in stapjes de vaardigheid om woorden visueel te analyseren. 

Logopedie voor spraak
Allegonda Prins Logopedist

Maak kennis met Allegonda

Leren lezen om te leren praten. Kinderen en volwassenen die moeite hebben met praten maar ook met het verwerken van gesproken taal hebben veel baat bij de methode Leespraat.

“Dit was 15 jaar geleden mijn motivatie om de workshop Leespraat bij Stichting Scope te volgen. Door verschillende opleidingen, scholingen en veel ervaring ben ik consulent en docent Leespraat geworden en is de methode zoveel meer dan een visueel programma om beter te leren praten.
Leespraat, een handvat om te leren communiceren, om de wereld wat beter te begrijpen, het maken van vrienden, samen spelen maar ook een hulpmiddel voor het werken aan zelfstandigheid. Leespraat is geen gedetailleerde handleiding welke je moet volgen. Leespraat is een programma op maat en binnen de logopedie gaan wij samen kijken hoe we Leespraat toepassen binnen de logopedische behandeling maar ook binnen jullie dagelijks leven.”

Informatie over de methode Leespraat

De methode is bekend geworden door de toepasbaarheid bij kinderen met Down Syndroom.
Deze kinderen hebben bijna allemaal belemmeringen op het gebied van de spraak- en taalontwikkeling. Het begrijpen loopt relatief voor op het praten. De ontwikkeling van het praten wordt bemoeilijkt door problemen met het gehoor en met het auditief (via horen) verwerken van informatie. De kinderen horen de gesproken taal vaak als woordenbrei, ze kunnen afzonderlijke woorden of stukjes van woorden niet goed onderscheiden. Ook kent het termijn geheugen voor gesproken taal een kleinere digitspan, waardoor zij informatie niet goed kunnen opslaan en verwerken. Het visuele kanaal functioneert doorgaans veel beter.

In de praktijk blijkt de methode ook goed te werken bij kinderen en volwassenen die hinder ondervinden van bovengenoemde onderwerpen. Visuele ondersteuning is voor kinderen en volwassenen met spraak-, taal- en gehoorproblemen erg waardevol. Daarom bieden wij ook Nederlands Ondersteunend met Gebaren aan (NMG). (doorkliklink naar NMG/gebaren)

In Nederland heeft Hedianne Bosch de methode Leespraat ontwikkelt. Leespraat is een holistische methode, waarin het leren lezen hand in hand gaan met het leren praten en communiceren, het ontwikkelingen van sociaal gedrag en begrip van emoties, het uitbreiden van de passieve woordenschat en de kennis van de wereld en vaardigheden op het gebied van zelfredzaamheid, planning en zelfstandigheid. Deze woorden zijn uitgebeeld in de ‘bloem van Leespraat’. Meer informatie vind je hier.

Voor meer informatie over Leespraat en Stichting scope, www.stichtingscope.nl.

Neem contact op

Neem telefonisch contact
(0512 365 307) op of
vraag een afspraak aan.

Meer logopedie

Adem

Meer info →

Stem

Meer info →

Gehoor

Meer info →

Spraak

Meer info →

Lezen

Meer info →

Taal

Meer info →

Eten & drinken

Meer info →

Preverbaal

Meer info →

Contact opnemen

Neem telefonisch contact (0512 365 307) op of
vraag een afsprak aan via onderstaand formulier.