Dysartrie

Dysartrie is “een stoornis van de spraak als gevolg van een aandoening van het zenuwstelsel of de spieren. Dysartrie, dys (=niet volledig), artrie (=articuleren, uitspreken). Wanneer u dysartrie heeft, heeft u moeite om verstaanbaar te spreken.

Logopedie dysartrie
Allegonda Prins Logopedist
Jannie Postma dyslexietherapeut

Onze logopdisten

Zowel Allegonda als Jannie hebben ervaring met het onderzoeken en behandelen van dysartrie. 

‘Samen met u bespreken we de hulpvraag. We doen onderzoek naar je stem en spraak en de samenwerking van de spieren. Hier zullen we u en/of uw omgeving over informeren. Hierna stellen we een behandelplan op en werken we op een effectieve manier samen aan de doelen: het verbeteren van uw verstaanbaarheid.’

Informatie over dysartrie

Dysartrie kan een symptoom zijn van bepaalde neurologische aandoeningen zoals een beroerte (CVA), trauma, een hersentumor of een hersenbeschadiging of door een aandoening van het zenuwstelsel zoals de ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose (MS), ALS of Myasthenia Gravis. 

Bij dysartrie heb je moeite om verstaanbaar te spreken. U hebt bijvoorbeeld een hese of zachte stem of u vindt het moeilijk om bepaalde klanken, woorden of zinnen duidelijk uit te spreken. Je articulatie en ademhaling zijn verminderd.

Bij dysartrie is de werking van één of meerdere spieren die betrokken zijn bij het spreken verstoort. U kan de woorden en zinnen wel formuleren maar hebt moeite met het duidelijk uitspreken hiervan. Dit kan de communicatie bemoeilijken omdat u moeilijker verstaanbaar bent. Zo kan het articuleren moeizaam gaan, het stemgeluid te hoog, te laag, te zacht of te hees zijn. Er kan sprake zijn van een hoorbare of een krachteloze ademhaling. Ook kan het voorkomen dat u ongewild lettergrepen, woorddelen of zinsdelen herhaald. 

Bij iedereen verschilt de ernst van de dysartrie en welke kenmerken op de voorgrond staan. Dit is afhankelijk van de plaats en de ernst van het hersenletsel. 

Contact

Neem telefonisch contact
(0512 365 307) op of
vraag een afspraak aan.

Meer logopedie

Adem

Meer info →

Stem

Meer info →

Gehoor

Meer info →

Spraak

Meer info →

Lezen

Meer info →

Taal

Meer info →

Eten & drinken

Meer info →

Preverbaal

Meer info →

Contact opnemen

Neem telefonisch contact (0512 365 307) op of
vraag een afsprak aan via onderstaand formulier.