Slikproblemen

Bij dysfagie of presbyfagie heb je moeite om goed te kunnen slikken. Je verslikt je gemakkelijk in drinken en/of voedsel, je hebt moeite met het afhappen van een lepel of het nemen van een slok. Soms kan het eten blijven ‘steken’ in de keel, wat een vervelend gevoel geeft. Vaak heb je veel tijd nodig om een maaltijd te nuttigen en kan het eten in een wang blijven hangen.

Logopedie voor slikproblemen
Allegonda Prins Logopedist

Onze logopdisten

Binnen ons team hebben Allegonda en Lise-Marije ervaring met slikproblematiek.

‘We bespreken de hulpvraag en we doen onderzoek naar het slikken. Hierna wordt er een behandelplan opgesteld die we gezamenlijk bespreken. Samen met u werken we aan de doelen die zijn opgesteld.’

Informatie

De definitie van dysfagie is: “problemen met slikken. Dysfagie, dys (=verminderd/bemoeilijkt), fagie (=slikken).”

Dysfagie is geen op zichzelf staande ziekte, maar een symptoom van een onderliggende aandoening, zoals een beroerte (CVA) of een spierziekte. De spieren van je mond, tong, kaak, wangen en het strottenhoofd functioneren niet meer goed. Spieren raken snel vermoeid. Je kunt ook slikproblemen ervaren door gebitsproblemen, stijve keelspieren ten gevolge van bestraling of operaties in het mond- en keelgebied.

Presbyfagie
Presbyfagie is een veranderende slikfunctie t.g.v. het verouderingsproces. De mate waarin dit zich uit verschilt en hoeft niet bij iedereen tot klachten te lijden.

Mogelijke oorzaken van Presbyfagie zijn:

– Vermindering van spierkracht in de keel en sensibiliteit
– Vermindering van reuk en smaak
– Verminderde hoestkracht
– Achteruitgaan spijsverteringsstelsel
– Vermoeidheid
– Cognitieve functie
– Medicatie

Met behulp van een slikfoto of slikvideo kan de slik in kaart gebracht worden. Ook kan een manometrie informatie geven over het relaxeren en samentrekken van de slokdarm.

Logopedische behandeling bij slikproblemen
Na het onderzoek krijgt u uitleg over hoe het komt dat u zich verslikt of moeite heeft met het slikken. De behandeling van slikstoornissen is uiteenlopend en verschilt per persoon. Wat het beste is, hangt af van de oorzaak en de ernst van de slikstoornis.

Sommige slikstoornissen zijn het beste te behandelen met slikoefeningen. Hierdoor kan de spierkracht en de coördinatie verbeteren. Andere slikproblemen zijn alleen te behandelen door de dikte en de structuur van het eten aan te passen of door de manier van slikken te veranderen. In alle gevallen staat veiligheid voorop! Dat wil zeggen dat verslikken zo veel mogelijk moet worden voorkomen!

Contact

Neem telefonisch contact
(0512 365 307) op of
vraag een afspraak aan.

Meer logopedie

Adem

Meer info →

Stem

Meer info →

Gehoor

Meer info →

Spraak

Meer info →

Lezen

Meer info →

Taal

Meer info →

Eten & drinken

Meer info →

Preverbaal

Meer info →

Contact opnemen

Neem telefonisch contact (0512 365 307) op of
vraag een afsprak aan via onderstaand formulier.