Preverbaal

Naast de term ‘preverbale logopedie’ wordt in de praktijk ook de wat oudere term prelogopedie nog regelmatig gebruikt.

Een preverbaal logopedist richt zich op het onderzoeken en behandelen van kinderen voordat het spreken begint. Tevens richt zij zich op eet-, drink- of slikproblemen bij baby’s en jonge kinderen.

preverbale logopedie

Maak kennis met Allegonda

Binnen onze praktijk is Allegonda preverbaal logopedist.

Als preverbaal logopedist begeleid ik baby’s en jonge kinderen met eet- en drinkproblemen, maar ook met de beginnende communicatie. Natuurlijk is het begeleiden van ouders/ verzorgers hierin zeer belangrijk. Als aanvulling organiseer ik voor ouders/verzorgers/ betrokkenen het ‘Hanen Ouderprogramma, Praten doe je met z’n tweeën’.

Preverbale logopedie 

Eten en drinken

Drinken uit de borst- en/of fles is een eerste levensbehoefte. Wanneer jullie kindje niet goed drinkt dan brengt dit zorgen, frustratie en onmacht met zich mee. Vaak geeft een korte interventie al verbetering. Ook wanneer jullie kind de fles weigert, het eten van de lepel, het drinken uit een beker, het leren kauwen of het eten van stukjes niet goed lukt, kan preverbale logopedie gegeven worden.

Door observatie van het eten en drinken en een onderzoek naar de bouw, de gevoeligheid, de motoriek en de reflexen in en rond de mond wordt gekeken welke problemen zich voordoen.

Tijdens de behandeling krijgen jullie advies over de houding, de opbouw van voeding en het materiaal waarmee de voeding het beste kan worden aangeboden. Er wordt gekeken welke fles, speen, lepel of beker het beste aansluit bij de ontwikkeling van jullie kind. Het doel van de behandeling is het eten en drinken gemakkelijker en plezieriger te laten verlopen, aangepast aan de mogelijkheden van jullie kind. Eten en drinken moeten voor ouder en kind (weer) leuke en gezellige activiteiten worden.

Er zijn ook oudere kinderen waarvoor het eten geen feestje is. Selectieve eters of kinderen met ARFID. AFRID staat voor Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder (vermijdende/ Restrictieve Voedselinnamestoornis) en betekent dat er te weinig en/ of zeer selectief wordt gegeten vanwege verminderde interesse in eten, gevoeligheid voor de sensorische kenmerken van eten of irrationele gedachten en/ of overtuigingen over de (gevolgen van) het eten van bepaald voedsel.

Eten en drinken logopedie

Communicatie

Communicatie tussen ouder en kind begint eigenlijk gelijk na de geboorte.
Soms heeft een kind, om wat voor reden dan ook, moeite met verschillende aspecten uit de periode van de beginnende communicatie (het maken van klanken, manieren om te communiceren, taalbegrip of het maken van de eerste woordjes).
Door middel van observatie en onderzoek wordt er gekeken naar de spraak, taal, communicatieve – en spel ontwikkeling. Samen met ouders kijken wij hoe we de bovengenoemde ontwikkeling het beste kunnen stimuleren.

Voor jonge kinderen met communicatieve ontwikkelingsproblemen organiseren wij het Hanen- ouderprogramma, ‘’Praten doe je met z’n tweeën’’ Jullie leren als ouders/ verzorgers hoe dagelijkse situaties gecreëerd en benut kunnen worden om de communicatieve ontwikkeling en de taalverwerving van jullie kind te stimuleren.

Voor kinderen met taalproblemen of slechthorende kinderen worden ook vaak ondersteunende gebaren gebruikt. Door gebaren te gebruiken, is de taal minder vluchtig en makkelijker te begrijpen. Nederlands met Gebaren, oftewel NmG, is gesproken Nederlands (Fries of andere taal kan ook) ondersteunend met gebaren. Bij NmG blijf je gewoon Nederlands praten en worden de belangrijkste woorden ondersteund met gebaren. Nmg maakt dus het gesproken Nederlands visueel. Nederlands met Gebaren is niet hetzelfde als Nederlandse Gebarentaal.
Binnen onze praktijk bieden wij samen met de mini cursus Nederlands met Gebaren (NMG) aan. Ook organiseren wij regelmatig een thema-avond of voorlichting.

Neem contact op

Neem telefonisch contact
(0512 365 307) op of
vraag een afspraak aan.

Meer logopedie

Adem

Meer info →

Stem

Meer info →

Gehoor

Meer info →

Spraak

Meer info →

Lezen

Meer info →

Taal

Meer info →

Eten & drinken

Meer info →

Preverbaal

Meer info →

Contact opnemen

Neem telefonisch contact (0512 365 307) op of
vraag een afsprak aan via onderstaand formulier.